Bankverzekeren is nog lang niet voorbij!

De CEO van ING lijkt een einde gemaakt te hebben aan het concept van bankverzekeren door aan te kondigen dat ING gesplitst gaat worden in een bankdeel en een verzekeringsdeel. Hij gaf verder aan dat het verzekeringsdeel eventueel verkocht zou worden.

Ik heb op dit blog vele malen aangegeven dat ik wel geloof in het concept van bankverzekeren, maar niet op de wijze waarop ING, maar ook Fortis en RABO, het doen. Daar ging het blijkbaar toch vooral om als ‘corporate’ voordeel te behalen (er  zou minder kapitaal nodig zijn) en niet om de klant beter te bedienen (zie hier wat blogs: http://bank.blog.nl/ing/2009/09/14/elsevier-deze-week-bankverzekeren-zijn-langste-tijd-gehad;  http://bank.blog.nl/ing/2009/07/09/bankverzekeren-een-utopie-deel-2;   http://bank.blog.nl/bankieren-algemeen/2009/07/07/bankverzekeren-is-goed-voor-de-klant).

Niet alle banken-en verzekeringsconglomeraten hebben het bankverzekeren ten grave gedragen. SNS Reaal heeft aangegeven dat men beide takken van sport blijft beoefenen.

Recent zijn nieuwe initiatieven naar buiten gekomen waaruit blijkt dat er nog meer partijen geloven in het bankverzekeren. Zo heeft ASR Nederland (de oude verzekeringstak van Fortis) aangekondigd de bancaire activiteiten van Fortis ASR Bank overgenomen van Fortis Bank Nederland en de naam direct gewijzigd in ASR Bank. ”Deze overname is een belangrijke stap in de positionering van ASR Nederland in de markt van vermogensproducten“, aldus ASR.

En vorige week is Allianz Nederland, een van de grootste verzekeraars in Europa, een spaarrekening gestart onder de naam AllianzPro. Ook hier ligt het accent op vermogensvorming.

Het is voor mij een zeer logische stap. De grote voordelen voor banken en verzekeraars om samen te gaan ligt aan de kant van vermogensvorming. Ik noem dat het fuseren van Box 1 en Box 3. Niet voor niets gaan de verzekeraars ook actief banksparen aanbieden!

Bezien vanuit de klant (ja Hommen, die bestaat hoor) wil je sparen/beleggen voor pensioen en dat doe je in Box 1 en je wilt sparen/beleggen met het resterende vrije vermogen in Box 3. Klanten zullen dit graag ‘onder 1 dak’ willen doen, zodat er een gecombineerd vermogensoverzicht geproduceerd kan worden en dat er geadviseerd kan worden op gecombineerd niveau.

Op 14 september 2009 sloot ik mijn blog over bankverzekeren af met de woorden: ” ik blijf er in geloven” . Ik doe het nog steeds.

Lees ook:Bankverzekeren een utopie? Deel 2
Lees ook:Elsevier deze week: bankverzekeren, zijn langste tijd gehad?
Lees ook:26 januari 2012: de “pensioenbattle tussen PPI’s en Pensioenverzekeraars”
Lees ook:Zijn bankiers hypocriet? Ik vrees van wel.
Lees ook:Verschillen DNB en Bos van mening?: Deel 2 onderzoek DNB Ned. financiele stelsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.