Verzekeraars blijven in de hoek waar de klappen vallen

sparenNaast alle commotie over de ‘woekerpolissen’  lijken de verzekeraars nu ook marktaandeel te verliezen op de ‘fiscale vermogensmarkt’. Lange tijd was het fiscaal vermogenopbouwen/sparen het domein van de verzekeraars. Hier werd ook erg goed verdiend, vaak met name door het fiscale aspect wat op Nederlanders altijd een bijzondere aantrekkingskracht heeft, zie ook mijn blog over Zwitserleven. De banken lijken echter, na een zeer aarzelende start, nu definitief met het ‘banksparen’ een positie te veroveren op deze zeer interessante markt. IG&H Consulting en Interim deed onderzoek.

Het banksparen groeide in  de eerste 18 maanden snel naar een marktaandeel van 30% op de fiscale vermogensmarkt. Er staat inmiddels bijna € 1,8 miljard op bankspaarrekeningen in Nederland. Bankspaargeld blijft lang op de rekening staan en dat is in deze tijd (zie DSB) voor een bank een belangrijk voordeel.

De totale bankspaarinleg van € 1,8 mrd lijkt niet geheel ten koste van verzekeringsproductie gerealiseerd te zijn. De groei van banksparen is namelijk fors hoger dan de daling van beleggingsverzekeringen. Banken lijken extra spaargeld uit de reguliere spaarmarkt aan te trekken waardoor de fiscale markt is gegroeid. Dit veroorzaakt, volgens IG&H,  een trendbreuk op de fiscale vermogensmarkt.
Het einde van de groei is nog niet bereikt, IG&H heeft berekend dat in 2012 een potentieel marktaandeel van 45% kan worden behaald. Dit marktaandeel kan zelfs hoger uitpakken indien fiscale mogelijkheden verder worden verruimd, met name als er uitbreiding plaatsvindt naar de markt voor gouden handdrukken.

Ik denk dat het voor consumenten een goede zaak is als er op de markt voor fiscaal gedreven producten concurrentie komt. Gezien het ontbreken van een puur verzekeringselement in dit soort producten zijn banken ook beter gepositioneerd. In dat verband is een uitspraak van de onderzoeker van IG&H belangrijk. De onderzoeker geeft aan dat banksparen door intermediairs niet echt gepromoot wordt omdat er voor het intermediair mindere verdiensten aan vastzitten dan aan het verzekeringsproduct.

Lees ook:Donner neemt in pensioenvraagstuk een rigide standpunt in (en zeker niet in belang van pensioengerechtigde)
Lees ook:ingezonden brief FD 17 mei 2013: fiscale beperking pensioen zal leiden tot meer premiestorting
Lees ook:DNB waarschuwt voor ‘verdienmodel’ levensverzekeraars, maar wat doet DNB?
Lees ook:Verzekeraars, maak je borst maar nat, er wordt aan de poort gerammeld
Lees ook:Verzekeraars moeten geen rookgordijn optrekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.