Het KIFID (klachteninstituut financiele instellingen) moet beter communiceren

kifidHet KIFID is het officiele klachteninstituut voor financiele instellingen. Het  is het onafhankelijke loket voor het beslechten van geschillen tussen consumenten en financiële dienstverleners. Je zou zeggen dat de website van een dergelijk instituut voor consumenten, waaronder ook  de ‘financiele analfabeten’, erg toegankelijk zou moeten zijn. Naar mijn mening is niets minder waar.

Ik was op zaak naar informatie over Genworth Financial, want in augustus had het Assurantie Magazine een alarmerend bericht geplaatst (zie hier). Genworth is een inkomensverzekeraar die een o.a. verzekering verkoopt die uitkeert als iemand zijn inkomen verliest en dan de hypotheek niet kan betalen. Dit soort verzekeringen zijn als gevolg van de DSB zaak opspraak gekomen omdat de provisies zouden kunnen oplopen tot 80%.  Het Assurantie Magazine schrijft in augustus dat  ”de verzekeraar met de noorderzon lijkt te zijn vertrokken”.

Op 13 oktober is er een officieel bericht van DNB (zie hier).  DNB had contact opgenomen met de Britse toezichthouder FSA. Genworth bedient via Financial Insurance Company maar lieft 16.000 klanten in Nederland. De dienstverlening was verstoord omdat blijkbaar Genworth een interne reorganisatie had doorgevoerd, waarbij Nederlandse klanten nu vanuit Ierland zouden worden bediend. Na ingrijpen van DNB gebeurt dit nog wel in de Nederlandse taal. Daarnaast zouden er 22 zaken bij KIFID lopen en die samenwerking liep ook niet soepel.

Genworth zelf geeft op haar site aan dat er problemen waren, maar dat die nu zijn of worden opgelost (zie hier). Volgens Genworth staan er nog 4 zaken open bij KIFID.

Dus op naar de site van KIFID.

Als je dan bij zoeken ‘genworth’ of ‘Financial Insurance Company’ invoert, dan krijg je ’0 resultaten gevonden. Dan toch maar gaan zoeken. Dan blijkt dat je en veel geduld en goed ingevoerd moet zijn in de materie. Als je kijkt bij uitspraken (een andere mogelijkheid is er niet) dan zie alleen een lijst met data. Vervolgens mag je alle individuele uitspraken doorlopen om te kijken of jouw probleem er tussen staat.

Kortom: een doodgewone consument die even wil weten wat de stand van zaken is bij Genworth omdat hij of zij het allemaal niet vertrouwt na de DSB affaire, kan bij het KIFID niet terecht. Dat is jammer, want dan zoekt de consument haar weg op allerlei internetsites die wellicht niet de juiste informatie geven.

Een gemiste kans.

Lees ook:Digitaal advies? (Column BNR 15 april 2013)
Lees ook:Fortis, Fortis, je moet maar durven
Lees ook:Wat zijn financiele instellingen toch enorme na-apers: na NN ook Fortis met kleine letter
Lees ook:KIFID hoort niet bij AFM (ingezonden brief FD 7 juni 2011)
Lees ook:Execution Only (column BNR 27 mei 2013)

3 reacties op “Het KIFID (klachteninstituut financiele instellingen) moet beter communiceren

  1. Peter Verhaar

    bedankt voor reactie
    deze heb ik ook gezien, mijn punt is dat op de website niet eenvoudig (en het moet eenvoudig zijn)berichtgeving over Genworth is terug te vinden

      /   Beantwoorden  / 
  2. J. de Vries

    Geachte directie,

    De laatste tijd is er relatief veel over Stichting Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) gezegd en geschreven en bij velen te vernemen (pers, fora, stichtingen, verenigingen, maar ook bij kennissen, familie, vrienden enz.).

    Kwalijke zaken, zoals hieronder puntsgewijs opgesomd, doen veelal de ronde.
    o er zou binnen het Kifid gebruik worden gemaakt van de diensten van goedkope onervaren, pas afgestuurde al dan niet gemotiveerde juristen;
    o er zou sprake zijn van grote achterstanden;
    o terechte klachten worden vrijwel altijd afgewimpeld met standaardbrieven;
    o noodzakelijke diepgaande onderzoeken worden zelden tot nooit uitgevoerd;
    o ontevreden medewerkers hangen met regelmaat de vuile was buiten;
    o ombudsman Jan Wolter Wabeke is eerder opgestapt vanwege de cultuur ;
    o kwaliteit van klachtenafhandeling is benden alle peil;
    o ministerie van financiën neemt Kifid noodgedwongen onder zijn hoede;
    o er wordt gestuurd op maximaal 10 % positieve klachtafhandelingen, terwijl de rest van de argeloze klagers ‘met een kluitje in het riet’ wordt gestuurd enz.

    Ik kan het maar nauwelijks geloven. Je zou er als consument angstig van worden.

    Kan, ondanks dat het Kifid bestuurd én gefinancierd wordt door banken en verzekeraars, er toch nog sprake zijn van een eerlijke behandeling van de veelal weerloze en achteloze klagers? Ik hoop en denk van wel.

    Toch verneem ik graag van u als directie of het Kifid echt een onafhankelijke organisatie is en dat (soortgelijke) bovengenoemde klachten onterecht zijn en op fabels berusten.

    In afwachting van uw gewaardeerde respons,

    Met vriendelijke groet,

    ir. J.L. de Vries

    Rechtsbijstandverzekeraar levert prutswerk af. Klagen helpt niet, ook niet formeel bij directie. Zal koste wat kost alles doen om de argeloze consument geen beroep te laten doen op de geschillenregeling.
    Elk aangemelde zaak kost immers geld en een externe advocaat naar eigen keuze al helemaal.
    Van het partijdige Kifid, tja daar kun je ook niet veel (eigenlijk niets) van verwachten en bovendien pas na veel tijd, meestal zo’n 3-4 maanden komt de vrijwel altijd negatieve respons binnen (Kifid blijkt bewust onder de 10 % klachten serieus te behandelen, terwijl de overige klachten, veelal terecht, zonder meer aan de kant worden geschoven). Bent benieuwd naar uw menig en visie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.