SNS zet de toon in het beloningsbeleid banken: eindelijk positief nieuws

snsCEO van SNS Reaal, Latenstein van Voorts,  zei in een interview met het FD dat ‘ meer nederigheid zou ons banken sieren’. Dat was een geheel ander geluid dan we gewend zijn van banken. Het mag ook wel, want ook SNS Reaal is in de problemen gekomen en heeft staatssteun ontvangen en moest accepteren dat er twee ‘staatsbosbeheerders’  in de RvC toetraden.

SNSReaal heeft haar nieuwe beloningsbeleid gepubliceerd en dit is helemaal in lijn met het ‘herenakkoord‘ van de banken met minuster Bos. De basisbeloning van de topman wordt verlaagd (van 623.000 naar 570.000) en de variabele beloning wordt, zoals afgesproken gemaximaliseerd op 1 maal het vaste salaris (dus 570.000 euro maximaal).

Ook bij de criteria die worden gehanteerd bij de vaststelling van de bonus, loopt SNS Reaal voor de troepen uit. De uitkering in aandelen is afgeschaft, dat vind ik wel jammer want als je beursgenoteerd wilt zijn dan is de beurskoers wel degelijk een afspiegeling van de geleverde prestatie, alles hangt dan af van de termijn die je in acht neemt. Bij de criteria wordt nu gekeken naar winstgevendheid, maar ook, en ik vind dit een doorbraak, klanttevredenheid. Bij Alex beleggersbank lieten wij de bonus ook mede afhangen van het rapportcijfer dat de klant ons gaf en dit zorgt voor een duidelijke focus op de klant. Interessant is dat er bijna sprake is van een bonus malus, want als de doelen niet voor 80% gehaald worden, dan is er helemaal geen bonus meer.

Het is een verademing om in dit blog eindelijk eens een positief verhaal te schrijven over een van de grotere financiele instellingen (de kleinere banken en verzekeraars deden het altijd al goed). Dit zeer concrete pakket maatregelen is  een goed antwoord op het cliche-verhaal van de voorzitter van de NVB (zie mijn blog van http://bank.blog.nl/nvb/2009/11/13/nvb-voorman-staal-snapt-het-nog-steeds-niet).

Het wachten is nu op de andere banken en verzekeraars.

Lees ook:Er is een kans van 13,7% dat SNS Reaal een rol speelt in consolidatie
Lees ook:ING snapt het echt niet
Lees ook:Bankverzekeren is nog lang niet voorbij!
Lees ook:AFM roept verdenking over zich af van klassejustitie in RABO-vonnis
Lees ook:Nogmaals SNS Reaal: beloningsbeleid RvB en misplaatste woede Bos

4 reacties op “SNS zet de toon in het beloningsbeleid banken: eindelijk positief nieuws

  1. Fred Wijma

    Ik heb begrepen uit een krantenverslag dat de beloning in aandelen nu juist verdwijnt om te voorkomen dat CEO’s etc. zich te veel laten leiden door dollar/eurotekentjes in hun ogen. Immers: in hun streven om de aandelen zoveel mogelijk te laten stijgen, willen de dames en heren CEO’s wel eens onverantwoorde beslissingen nemen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

    helemaal waar, maar dat hoeft echt niet zo te zijn, neem een periode van 3 jaar, waarover wordt teruggekeken en stel vast dat je pas over 3 jaar daadwerkelijk wordt betaald (met mogelijkheid van niet uitkeren)
    vind echt dat als je beursgenoteerd bent, dan moet je ook de vruchten daarvan kunnen plukken

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Wijma

      Als CEO ben je, hoe dan ook, werknemer en in dienst van het bedrijf. Beursgenoteerd zou dan moeten betekenen dat het BEDRIJF er de vruchten van plukt. De werknemers (dus ook de CEO!) mogen dan best een extraatje krijgen, maar vette bonussen van honderduizenden of zelfs miljoenen euro’s zijn in mijn ogen “vette” onzin.

      Maar ja, ik kom dan ook niet uit de beleggerswereld; dat zal je wel duidelijk zijn ;-)

        /   Beantwoorden  / 
  3. Peter Verhaar

    Het NRC handelsblad van vanavond maakt geen eerlijke vergelijking door te zetten dat Latenstein een salarisverhoging krijgt. Dat is alleen zo omdat hij promoveert van CFO naar CEO. Het CEO salaris gaat juist 7% omlaag

    Slordig foutje NRC

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.