Paul Tang (PVDA) diskwalificeert buitenlandse beleggers en serveert de particuliere beleggers af

In een ingezonden artikel in Financiele Dagblad van 26 juni 2009 doet Paul Tang, financieel woordvoerder van de PVDA, een pleidooi om de pensioenfondsen de rol van ‘betrokken’ aandeelhouder te laten zijn. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn voor driekwart in handen van het buitenland en deze aandeelhouders laten zich ‘eerder leiden door geruchten en de waan van de dag dan door goed onderbouwde kennis’.

Tang zoekt naar ‘betrokken’ aandeelhouders die graag zich voor langere termijn willen bemoeien met het bedrijf en hij heeft de pensioenfondsen gevonden. Tang serveert door deze uitspraak de particuliere aandeelhouder af. Het is juist deze groep die geinteresseerd is in een echte verbintenis met een bedrijf. Particuliere aandeelhouders houden relatief lang een fonds in de portefeuille. Bij bijeenkomsten van bijvoorbeeld Euronext, waarbij bestuursvoorzitters hun bedrijf presenteren aan particuliere aandeelhouders, zijn altijd zeer populair. Voor particuliere aandeelhouders is het dividend van net zo groot belang als mogelijke koerswinst.

Bedrijven zouden dan ook veel kunnen en moeten doen om particuliere aandeelhouders te betrekken bij het reilen en zeilen van het bedrijf. Hierbij moet gedacht worden aan (1) aandelen op naam, waardoor bedrijven op regelmatige basis de aandeelhouder kunnen informeren en (2) het loyaliteitsdividend. Ik ben zelf een groot voorstander van dit soort dividend, waarbij een hoger dividend wordt uitgekeerd indien aandeelhouder het aandeel bijvoorbeeld langer dan 3 jaar in de portefeuille heeft gehouden.

Daarnaast verbaas ik mij zeer over de bijna denigrerende uitspraak over buitenlandse beleggers. Hoezo, geruchten en niet onderbouwd? Buitenlandse beleggers zijn veelal zeer grote beleggers en laten zich over het algemeen adviseren door Nederlandse analisten en bezoeken regelmatig het bedrijf en management. TCI, de buitenlandse belegger die het ABN AMRO erg moeilijk maakte, en vriend en vijand zijn het daar over eens, was uitermate goed geinformeerd. Candover, de grootaandeelhouder van Stork, kende het bedrijf van voren naar achteren. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Natuurlijk, Nederlandse bedrijven hebben stabiele aandeelhouders nodig en pensioenfondsen zouden die rol zeer goed kunnen vervullen, maar laten we oppassen niet alle aandeelhouders over een kam te scheren en bepaalde groepen bij voorbaat af te serveren.

Lees ook:Nog even en de naam Fortis is echt uit Europa verdwenen
Lees ook:Gaat het ‘loyaliteitsdividend’ er dan toch komen?
Lees ook:Wie gelooft de ratingbureau’s eigenlijk nog?
Lees ook:DGA constructie bij bank is in principe helemaal niet slecht
Lees ook:Holland Fonds van RABO en Delta Lloyd niet meer dan vlagvertoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.