DGA constructie bij bank is in principe helemaal niet slecht

quoteVandaag is in FD een ingezonden brief van mij geplaatst; hieronder druk ik de brief af.

Dga-constructie bank innovatief

Peter Verhaar

In de DSB-affaire wordt regelmatig de governance-structuur van DSB ter sprake gebracht. Ook Scheltema vindt de dgaconstructie bij een bank niet wenselijk. Ook ik vind dat een bank die zich op het grote publiek richt niet vergelijkbaar is met een industrieel bedrijf. Een consumentenbank is meer dan welke instelling ook afhankelijk van vertrouwen van alle stakeholders.
Maar dát zou nu juist bij banken goed geregeld moeten zijn. Het is natuurlijk in eerste instantie de rvc die verantwoordelijk is voor een juiste belangenafweging tussen bestuur en aandeelhouders. Maar het is duidelijk dat wij dat niet genoeg vinden en om die reden laten we de centrale bank meekijken.
Het feit dat directie en aandeelhouder(s) een en dezelfde persoon zijn zou echter ten principale geen verschil mogen maken. Los van het feit dat het heel lastig zal zijn een grens te trekken — bij BinckBank waren tot 2009 de directieleden ook belangrijke aandeelhouders en bij de Robeinbank was ook sprake van een dga-relatie volledig vergelijkbaar met DSB — zou het impliceren dat geen enkele ondernemer meer een bank zou kunnen oprichten, zonder direct de eigendom van de onderneming te vervreemden, wat vooral in de startfase van de nieuwe onderneming een vreemde zaak zou zijn.
Juist nu heeft Nederland behoefte aan nieuwe innovatieve banken, die klantbelang echt inhoud geven. Een verbod op een governance-structuur waarbij de aandeelhouder ook directie voert, zal alleen gunstig zijn voor de bestaande banken, die dat klantbelang geen hoge prioriteit geven.
De oplossing voor een juiste bewaking van de governance-structuur ligt bij DNB. Zij heeft alle mogelijkheden om in te grijpen als de rvc de belangenafweging niet integer maakt. Ik ben zeer benieuwd naar het rapport van de Commissie-Scheltema over de omgang van DNB bij DSB met haar bevoegdheden.

P.F. Verhaar is oud-directeur Alex Beleggersbank.

Lees ook:De Chief Customer Officer is hard nodig bij banken
Lees ook:Paul Tang (PVDA) diskwalificeert buitenlandse beleggers en serveert de particuliere beleggers af
Lees ook:Ingezonden brief in Financieel Dagblad 10 december 2013: reactie op artikel Boot/Wijnbergen
Lees ook:Goed verhaal van ex-politica Mei Li Vos over Chief Customer Officer
Lees ook:banken willen toegang tot ‘burgerservicenummer’ systeem: pro’s en contra’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.