Kleine banken doen het veel beter dan grote banken!

obamaDe voorstanders van kleinere, meer gespecialiseerde banken, waaronder ikzelf,  hebben in president Obama een medestander gevonden, hoewel de reden die Obama geeft voor dit standpunt voor een deel nogal cynisch is.  In een aantal blogs heb ik gepleit om retailbanken, die werken met geld van derden, los te koppelen van banken die handelen voor eigen rekening (zie o.a. http://bank.blog.nl/bankieren-algemeen/2009/09/19/sorry-bos-luister-nu-toch-eens-naar-de-mensen-die-het-kunnen-weten). Ook in de discussie rondom ABN AMRO wordt door een aantal experts de mogelijkheid geopperd om de voorgenomen integratie af te blazen en op die wijze in Nederland een meer gediversificeerd bankenlandschap te creeren (zie http://bank.blog.nl/fortis/2009/08/07/fortis-bank-nederland-heeft-geen-recht-van-spreken).

De laatste tijd lijkt de populariteit van de kleine bank, ook wel de financiele boutique, toe te nemen. Goede zaak?

In zijn speech ter gelegenheid van de ‘verjaardag van het faillisement’ van Lehmann, gehouden in New York met een publiek van Wall Street bankiers, besprak president Obama o.a. het vraagstuk van de kleine versus grote banken. De grote zakenbanken van Wall Street kregen er van langs. Zo zei Obama het volgende  ’ That’s one of the lessons of the past year. The only way to avoid a crisis of this magnitude is to ensure that large firms can’t take risks that threaten our entire financial system’ en  ’ This is intended to put an end to the idea that some firms are “too big to fail’ en ‘ Those on Wall Street cannot resume taking risks without regard for consequences, and expect that next time, American taxpayers will be there to break their fall’.

Obama verdedigde de kleinere banken ( ‘ And responsible lenders, including community banks, doing the right thing shouldn’t have to worry about ruinous competition from unregulated competitors’), in de eerste plaats omdat zij dichter bij de klant staan en beter de risico’s kunnen inschatten, maar ook omdat kleine banken failliet kunnen gaan zonder dat er een systeemcrisis ontstaat.

Obama’s vaststelling lijkt door de feiten te worden gestaafd. In de VS onderzoekt de organisatie SNL Financial onder andere de financiele resultaten van financiele instellingen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen banken met balanstotalen meer en minder dan $ 5 miljard. Volgens de bron BreakingViews (NRC 3 oktober) doen kleine banken het op alle fronten beter dan grote banken; globaal maken de kleine banken 2x zoveel rendement op leningen als de grote banken; nog een opvallend cijfer, grote banken schriiven 8x zoveel af op leningen als kleine banken. Hoewel het mogelijk is dat kleine banken later in de cyclus zitten, is het verschil niet van vandaag op mogen en kan de conclusie getrokken worden dat kleinere banken beter zijn voor de stabiliteit van een economie.

Nederland?

Nederland kent al decennia een nauwelijks gediversificeerd bankenlandschap. De grote banken zijn echt groot en kunnen allemaal als ‘systeembanken’ worden gekwalificeerd. Er zijn een paar niche-spelers, zoals Van Lansschot, Friesland bank, BinckBank, Triodos, NIBC, DSB, Oyens & van Eeghen. En, hoe wonderlijk, deze kleinere banken hebben geen beroep hoeven doen op staatssteun. Toch staan zij nauwelijks op het radar van politici en andere experts. Ook Holland Financieel Centrum heeft deze groep niet echt in het vizier.

Recentelijk lijkt het toch dat er initiatieven zijn om nieuwe financiele instellingen op te richten. In eerste instantie gaat het om financiele instellingen die actief zijn in het advieswerk bij fusies en overnames. Logisch, want deze wereld draait om persoonlijke contacten en er is relatief weinig kapitaal en ICT nodig. En vandaag onthulde de ‘society’ rubriek van FD dat er nieuwe bank op komst is voor ondernemende families. Maar het wachten is toch wel op een nieuwe algemene bank (sparen, beleggen, kredieten) die met een schone balans de klant weer echt weet te vinden. Dat is helaas niet eenvoudig. De toezichthouders AFM en DNB moeten de procedures voor vergunningen versnellen. En Holland Financieel Centrum zou samen met staatssecretaris Heemskerk van EZ  potentiele partijen daadwerkelijk moeten steunen om barrieres weg te nemen.

De tijd is er rijp voor.

Lees ook:Ook CPB vindt nu dat kleine banken een nuttige functie kunnen hebben
Lees ook:Er is een kans van 13,7% dat SNS Reaal een rol speelt in consolidatie
Lees ook:Medewerkers Barnier mogen niet naar de film (column BNR 13 januari)
Lees ook:Fortis Holding op de weg terug: samenwerking met Tesco supermarkten rond
Lees ook:CPB: kleinere banken kunnen zorgen voor stabiliteit

5 reacties op “Kleine banken doen het veel beter dan grote banken!

  1. veensra

    ligt dat niet aan de salarissen van de werknemers
    en de z.g. gouden handdrukken

      /   Beantwoorden  / 
  2. ofigennoe.ru

    who gives money to political parties to raise money for the campaign?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Loving Angel

    Nou ik denk dat ik toch weer de oude sok van Oma aan ga schaffen, de ene bank na de andere valt om.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.