RADAR leest niet de brochure van de Opmaathypotheek niet goed

imagesRADAR heeft in haar uitzending van 16 november (opnieuw) aandacht besteed aan de RABO ‘Opmaat hypotheek’. Daar is naar mijn mening ook alle reden voor (zie blog van vandaag: http://bank.blog.nl/bankieren-algemeen/2009/11/22/hoe-definieert-rabo-sparen-zoals-een-bank-die-het-anders-doet-wellicht).

Even de merites van de zaak. Het probleem bij deze  hypotheekvorm is dat de klant een mix mag aangeven tussen sparen en beleggen. Als gevolg van fiscaliteit is er een overlijdingsrisicoverzekering aan gekoppeld. Deze ORV en kosten (vast en variabel) kunnen voor problemen zorgen. Vallen de beleggingen tegen, dan stijgt de premie voor de ORV. De premie en de kosten worden naar rato van zowel het spaardeel als het beleggingsdeel gehaald. De zekerheid van sparen staat daarmee ter discussie. Als de beleggingspot leeg is gaan alle kosten te laste van de spaarrekening.

Toch moet RADAR wat preciezer met de verslaggeving omgaan.In het begin van de uitzending wordt een offertebrief van de RABO getoond met daar dwars overheen de zin ” Zo loopt u absoluut geen vermogensrisico” . Deze zin wordt vervolgens meerdere malen herhaald en plaatst het product van RABO in vreemd daglicht. Het betreft de offertebrief voor een consument die heeft gekozen voor een mix-vorm.

De zin is afkomstig uit een alinea uit de offerte brief en deze alinea is ook enigszins uitvergroot. Hier volgt de tekst:

” Sparen op de Opmaat rekening biedt natuurlijk de grootste zekerheid, uw vermogen groeit elk jaar met uw inleg en de jaarlijks bijgeschreven rente, die gelijk is aan de hypotheekrente die u betaalt. Zo loopt u absoluut geen vermogensrisico. Kiest u voor beleggen, dan neemt u meer risico, maar hebt u ook meer kans op een hoger eindkapitaal.”

Het gaat hier om de punt na vermogensrisico. Zo staat het ook op de website. Er zijn twee varianten: “de zekerheidsvariant”  en de “ flexibele variant” . Kiest een klant de flexibele variant, er is sprake van een mix tussen sparen en beleggen,  dan geldt niet de zin ‘u loopt absoluut geen vermogensrisico’ . Die slaat in de offerte op de zekerheidsvariant (100% sparen).

Ik ga niet de RABO verdedigen, integendeel, ik denk dat de RABO hier een product in de markt heeft gezet dat de gewone consument echt niet zal begrijpen, zeker niet de consument die knollen niet van citroenen kan onderscheiden, maar van RADAR kan geeist worden dat de berichtgeving klopt. Ook zonder dit soort ‘manipulaties’ is de zaak hard genoeg.

Lees ook:Hoe definieert RABO sparen? Als een bank die het anders doet wellicht?
Lees ook:Ha, Ha, lacht even mee om advertentie van Delta Lloyd
Lees ook:Ombudsman: RABO zat fout met ‘opmaat’ hypotheek
Lees ook:KASSA: Verbond van Verzekeraars niet aan 1 tafel met onafhankelijk adviseur!
Lees ook:Rood staan bij de bank: Weekers moet zijn huiswerk gaan doen (RADAR ook)

5 reacties op “RADAR leest niet de brochure van de Opmaathypotheek niet goed

  1. geld lenen

    Dan mogen ze wel de brochure niet goed lezen, ze doen wel goed werk toch?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ron

    Dat bij een mixfonds het rendement kan tegenvallen zal een ieder duidelijk zijn. Maar wat niet duidelijk is, en naar mijn mening gaat het hierover, sommige mensen gebruiken dit hybryde product als een spaarhypotheek. En met de berekende inleg komen ze dan tekort op einddatum. Dit is natuurlijk wel een kwalijk item, het product is dus niet ze flexibel als de folder doet voorkomen. Oftewel misleidend.

      /   Beantwoorden  / 
  3. peter verhaar

    klopt, mijn inzet was ook dat het begrip sparen hier niet mag worden gebruikt

      /   Beantwoorden  / 
  4. Spaarhypotheek

    Dat is niet zo handig van RADAR. Ik neem aan dat ze zoiets niet weer over het hoofd zullen zien.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.