Commissie de Wit (verslag dag 12): Schilder

Afgelopen vrijdag was de Commissie de Wit op de helft. Van af volgende week gaan de zwaardere kopstukken achter de tafel zitten. Daar hoort ook Schilder van DNB bij. Schilder is weg bij DNB en is nu hoogleraar aan de VU en voorzitter van de  IAASB. Om zijn zwaarte te benadrukken was Schilder de enige ondervraagde op vrijdag. We konden er eens goed voor gaan zitten, want Schilder heeft de reputatie om geen blad voor de mond te nemen.
.
Hij heeft ons niet teleurgesteld. Eerst maakt Schilder volkomen duidelijk dat hij (DNB) hun zorg hadden over het beperkte boekenonderzoek. DNB heeft dit  ”duidelijk en indringend” overgebracht aan de heren Votron, en Kloosterman. Kloosterman deed daar nogal laconiek over (‘we kenden onze concurrent’). Schilder dacht dat het wellicht te maken had met het feit dat een aantal heren (Votron en Kloosterman) bij ABN Amro hadden gewerkt. Hij was er duidelijk niet van onder de indruk.
.
De commissie vroeg naar de samenwerking met de Belgische toezichthouder. Een gevoelig punt. Schilder: samenwerking tussen Belgische en Nederlandse toezichthouders “bij tijd en wijle spannend”.  De Belgen vonden dat DNB zich op hun terrein bevond, met name toen het spannend werd. Het werd duidelijk dat de  ’voorrangsregels’ bij toezicht draaien om omvang (dat was mij al lang duidelijk: het gaat om macht, om wie de baas mag spelen, daarom wilde Wellink dat ING Fortis zou overnemen).
.
Interessant is dat Schilder opmerkte dat de nadruk op hoofdtoezichthoudersschap van DNB schadelijker was dan verwacht: we hadden het anders moeten doen.
Het werd pas echt interessant toen de commissie vroeg of DNB wist dat er meer geld in ABN AMro moest dan de 16,8 miljard. De ambtenaren van MvF , maar ook Ollegren van AZ, waren dat niet, zo verklaarden zij. Schilder was overduidelijk. DNB wist het en MvF had het moeten weten. Het was bekend dat er een afboeking van 8 miljard aan goodwill zou moeten plaatsvinden.  Het was ‘evident’.
.
De commissie ging ook nog in op de ‘remedy. Dit lijkt voorsorteren op het verhoor van Kroes op 7 dec? (het betreft vooral de verkoop van HBU en twee grote kantoren; Schilder ging er niet echt op in. Wel zei hij dat Deutsche bank een prachtige deal kreeg met garanties op alles.
DNB heeft heeft serieus gezocht naar een private oplossing voor Fortis, waarbij ook BNP Paribas was betrokken. Al eerder had Schilder gezegd dat grensoverschrijdend toezicht lastig was. Om die reden leek het alsof de commissie twijfelde aan de oprechtheid van Schilder en of een nationale oplossing niet bij voorbaat de uitkomst moest zijn. Schilder antwoordde met: ‘Zo zitten we niet in elkaar’. De felheid van de commissie is goed te illusteren met de opmerking van commissielid Vermeij die vaststelt: ”De feiten weerspreken dat alle opties op tafel lagen”.
.
Schilder had overigens al op zaterdag van Kloosterman gehoord dat de Belgen op koers lagen om tot nationaliseren over te gaan. Het is echt curieus dat Schilder deze informatie niet heeft doorgespeeld naar het MvF. Schilder gaf aan dat hij niet wenste in te gaan op “geruchten”. Je kunt je bijna  niet voorstellen dat Schilder dit belangrijke bericht niet even heeft doorgegeven aan Wellink. In ieder geval is daardoor 1 kostbare dag verloren gegaan.

Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 2): Kloosterman, Vermeij, Tang
Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 18): Gerritse, Bos
Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 7): Timmermans, van Rutte, Kleijwegt
Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 14): Hoogervorst
Lees ook:Commissie de Wit (verslag dag 6): Ter Haar, van Eden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.