Geen censuur op bankencritici

Vanzelfsprekend zal ik een blog moeten schrijven over dat rare besluit van de Jager en Opstelten over het tegengaan van een bankrun. Als schrijver van een kritisch blog over banken voel ik mij 100% aangesproken en ben dan ook buitengewoon kwaad.

” Dit is pas echt geen stijl. Ben ik lekker het geld aan het opmaken dat in 2010 verdiend is met het schrijven van columns over banken, krijg ik een enorme schop onder mijn kont van onze regering. Of ik er maar per direct mee wil stoppen. Het moet afgelopen zijn met het schrijven van kritische verhalen over banken en bankiers. Voortaan zijn alleen nog positieve bijdragen welkom. Nu Nederlandletterlijk en figuurlijk de Goelag Archipel is geworden, vrees ik dat mijn visum voor Nederland is ingetrokken en ik door de douanedienst linea recta terug naar Kenia wordt gestuurd. Met de warme groeten van Jan Kees de Jager en Ivo Opstelten.

Ik heb geen zonnesteek opgelopen op Zanzibar. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) gaat lekker door op het pad van CDA’er Hirsch Ballin om de vrijheid van meningsuiting en privacy stelselmatig onderuit te halen. En zoals ik al eerderschreef: Elke kleine stap lijkt zo logisch en onweerlegbaar, maar het eindresultaat is desastreus.

In een officiële brief hebben de Jager en Opstelten verzocht dat een ‘oproep tot bankrun’ strafbaar (geld inleveren en brommen) gesteld moet worden. Natuurlijk snap ik het wel, banken leven van vertrouwen. Sinds het loskoppelen van het girale geld van een ‘vaste standaard’ zoals goud, is vertrouwen het enige anker voor banken geworden. De oproep van Lakeman om het geld weg te halen bij DSB was volkomen onzinnig en inderdaad gevaarlijk.

Maar onze bewindslieden schrijven niet expliciet over een ‘Lakemannetje’, zoals ook drie weken onze bankexpert Eric Cantona trachtte te doen. Lees mee wat er werkelijk staat: “Publieke uitlatingen die tot een ondergang van een bank kunnen leiden, is dan ook uiterst laakbaar en dient strafbaar te worden gesteld”. Een Oost-Europese of Zuid-Amerikaanse dictator had het niet beter kunnen zeggen.

Ik doe ‘publiekelijk’ vele uitlatingen (een kleine bloemlezing hierhierhierhierhieren hier) die ‘potentieel’ zouden kunnen leiden tot ondergang van een bank. Wat een zelfoverschatting van die Verhaar, zeg! Maar ja, de regering zegt het zelf. Deze maatregel zal critici de mond snoeren. Terwijl keiharde, maar wel onderbouwde kritiek hard nodig is. Toezichthouders en bankiers hebben de afgelopen jaren vele steken laten vallen en daarom en alleen daarom vallen banken om. En er is nog altijd bij de top van de banken en DNB geen enkele vorm van zelfreflectie te vinden.

Ik peins er niet over om mijn mond te houden. Sterker nog, we gaan er nog harder tegenaan. Dus, pas maar op SNS bank en ING met uw Spaanse internationale vastgoedportefeuille. Pas maar op ABN AMRO met de nieuwe kapitaalseisen die de financiering van de hypotheekberg in gevaar kunnen brengen. Pas maar op NN, AEGON, ASR, Reaal, Delta Lloyd met de woekerpolissen waarop nauwelijks echte compensatie wordt geboden, terwijl klanten geen nieuwe polissen kopen. Pas maar op Boele -NVB- Staal met het negeren van de schuldvraag. Pas maar op DNB met het bijna uitsluitend verdedigen van de grote banken. Pas maar op bankbestuurders als de ‘bankencode’ wordt genegeerd.

Jullie horen nog van ons.”

Eerder verschenen op www.geenstijl.nl (27/12/2010)

Lees ook:Banken en verzekeraars moeten leren luisteren (column BNR 21 juni 2014)
Lees ook:Bos heeft antwoorden gegeven op kamervragen over DSB
Lees ook:Idiote salarissen
Lees ook:Hans Brinker: haal die vinger uit de dijk
Lees ook:Minister de Jager: de Nederlandse Robin Hood

10 reacties op “Geen censuur op bankencritici

  1. Jesse Frederik

    Ik heb nog van niemand gehoord dat dit een goed plan is.
    Ik heb wel wat problemen met uw typering van Lakeman’s oproep als “volkomen onzinnig en gevaarlijk.” Zoals blijkt uit het eerste verslag van de curator, moest er 15% worden afgeboekt over DSB’s portefeuille van eerste hypotheken, dit zou betekenen dat het eigen vermogen op zijn allerminst zo’n €300 miljoen negatief was. Dit onderschat wat mij betreft nog steeds hoe groot de verliezen zullen zijn (zie http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=597), maar niettemin valt er wel te concluderen dat DSB geen levensvatbare instelling was. Lakeman’s oproep zorgde er in ieder geval voor dat er niet meer spaarders en investeerders hun geld zouden storten in een zwart gat en het zorgde er ook voor dat de verliezen niet nog groter werden. Zoals ik in mijn onderzoek aangeef was DSB aan het einde hard bezig met boekhoudfraude en andersoortige wanpraktijken. Een tijger in je achtertuin is niet zo mooi, een gewonde tijger in je achtertuin is nog minder mooi. We mogen van geluk spreken dat er mensen als Lakeman zijn die dit soort wanpraktijken aanpakken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. peter verhaar

      de oproep was onzinnig, omdat tot 100.000 alle tegoeden waren gegarandeerd;

      verder maakt DSB nu een winst van 330 miljoen!! dat lijkt mij geen failliete boel, toch?

      zonder de oproep had DSB nog bestaan; ik ben het niet eens met de conclusie van de commissie

      van Lakeman heb ik al helemaal geen hoge pet op

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jesse Frederik

        Kijk eens wat langer dan je neus lang is. Ongeveer 5% van de leningen heeft nu al een betalingsachterstand van meer dan 3 maanden, het Nederlands gemiddelde is 0.5%. Dat er €330 miljoen winst wordt gedraaid is ook niet zo’n prestatie als er allerlei onderdelen worden verkocht. Bovendien zoals ik al aangaf, het interne risicomanagement van DSB (dat werd genegeerd door Scheringa et al.) zei al in 2009 dat er 15% van de waarde moest worden afgeboekt over de portefeuille eerste hypotheken, zij verwachten dus toen al grote verliezen.
        Misschien had DSB zonder de oproep nog bestaan, maar is dat erg wenselijk, wanneer de instelling in feite al failliet is en puur met boekhoudkundige trucs in leven wordt gehouden?

          /   Beantwoorden  / 
  2. peter verhaar

    ik merk dat je er veel verstand van hebt; ik niet en zal deemoedig afwachten; gaat wel tijdje duren, want de curatoren verdienen lekker aan de afwikkeling
    overigens zeggen de curatoren dat er 150.000 leningen uitstaan; er lopen 160 incassoprocedures wegens betalingsachterstanden

      /   Beantwoorden  / 
    1. peter verhaar

      interessant; heb het verhaal op lux gelezen; goed cijfermateriaal, iets te veel het woord fraude gebruikt; Legio Lease deed hetzelfde en wij (ik werkte bij Labouchere) noemde het geen fraude (wat het nog niet OK maakt); het brengt wel mensen in de problemen, dat wel

      ik liet de securitisaties achterwege, omdat het risico bij de beleggers ligt en niet meer bij DSB

      ben benieuwd naar het vervolgartikel

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jesse Frederik

        Ik ben geen jurist dus ik weet niet of fraude de correcte term is. Ik ben er echter wel vrij zeker van dat er genoeg bewijs bestaat om Scheringa, van Goor en anderen te vervolgen als er de wil zou bestaan onder Nederlandse officiers van justitie. Nederland staat echter niet bepaalt bekend om haar proactieve houding jegens witteboordencriminaliteit, dus het zal er wel nooit van komen.
        Er zal waarschijnlijk ook op korte termijn geen vervolg artikel komen. Niemand in de pers of in de politiek lijkt erg geïnteresseerd meer te zijn in de DSB.

        Ik ben momenteel druk bezig met een verhaal over de excessen omtrent de Nationale Hypotheek Garantie. Ook allemaal tamelijk onfrisse zaken die daar staan te gebeuren.

          /   Beantwoorden  / 
  3. Tony de Bree

    @all

    Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat die garantierekening door de andere banken (lees andere rekeninghouders) wordt betaald. Naar ratio van het marktaandeel. Dit betekent dus dat als ik goed ben ingelicht de RABO de grootste rekening heeft betaald.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Tony de Bree

    Tikfout: bedoelde “garantieregeling” ipv “garantierekening”. Excuses.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.